"Zimą - nie ma jak herbata"

wtorek, 9.2.2016 12:42 489 0

Czarna, czerwona, biała, zielona, rumiankowa, pokrzywowa, owocowa, liściasta, granulowana, rozpuszczalna, aromatyzowana - oto propozycje herbat, jakie pojawiły się w Zespole Szkół Specjalnych w Strzegomiu na stołach podczas warsztatów kulinarnych, które zostały zorganizowane w szkole już po raz trzeci.

"Dzień Herbaty" (20.01.16) był świetną okazją do wypróbowania różnego rodzaju herbat oraz dowiedzenia się czegoś więcej o ich właściwościach. Koordynatorką imprezy była Marlena Pudło - Świdurska. Oczywiście jak herbata, to i ciasteczka. Hitem okazało się ciasto "Brownie z jabłkami" wykonane przez Elżbietę Ruszkiewicz. Natomiast wśród herbat wygrał "Płomień miłości" czyli herbata rozkwitająca.

Jeśli bowiem chcemy ugościć rodzinę lub przyjaciół herbatą, warto zadbać nie tylko o walory smakowe napoju, ale także o kwestie estetyczne. Eleganckie filiżanki to nie wszystko. Niech sama herbata dostarczy naszym gościom wrażeń i zadziała na wszystkie zmysły. Taka jest właśnie rola dekoracyjnych herbat rozkwitających. To zwijane w pączki, ręcznie formowane kulki składające się z herbacianych liści oraz drobnych kwiatów. Ich parzenie jest pięknym widowiskiem. Nasi goście chętnie popatrzą, jak mała kuleczka powoli rozwija się i przybiera formę dekoracyjnego kwiatu. Możemy kupić herbaty kwitnące zielone oraz białe. To prawdziwa uczta dla oka. Zwinięte wraz z listkami kwiaty często dodają napojowi charakterystycznego smaku. Tego typu herbaty nierzadko mają lekką owocową nutę. Do najczęściej spotykanych kwiatów zwijanych w kulki wraz z liśćmi herbacianymi należą: jaśmin, koniczyna, aksamitka, amarantus, drobna lilia, piwonia, chryzantema, nagietek czy liczi. Herbata nie musi mieć zresztą nawet formy kuli. Może przybrać kształty piramidek, ziaren fasoli, a nawet ptasiego gniazdka lub innych form wybranych przez chińskich mistrzów herbaty.

Zespół Szkół Specjalnych w Strzegomiu

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)