Pierniczki z bombką w tle

sobota, 13.12.2014 08:30 2272 0

Pierniczki z bombką w tle, w formie słodkich życzeń od pracowników Urzędu Miejskiego w Strzegomiu, zostały skierowane po raz drugi do Klientów Urzędu w okresie przedświątecznym. Smaczne słodkości wykonała młodzież z Zespołu Szkół przy ul. Krótkiej w Strzegomiu, tj. uczniowie klasy piekarskiej oraz słuchacze kursu kwalifikacyjnego kucharz dla dorosłych. Młodzież pracowała pod fachowym okiem nauczyciela zawodu pani Barbary Balawender, a efekty ich pracy przeszły nasze oczekiwania. 

- Pierniczki to tradycyjne ciastka będące swoistym symbolem powodzenia, szerokich kontaktów ze światem, dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Pierwotnie były wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych. Częstując mieszkańców pierniczkami życzymy im tym samym, by symbolika tych ciastek towarzyszyła im w życiu codziennym, a dobrobyt nigdy ich nie opuszczał - wyjaśnia Iwona Zabawa - Budziszyn, sekretarz gminy. I zaznacza: - Nie byłoby to możliwe, gdyby nie współpraca z Zespołem Szkół.

Pierniki są wypiekane w Zespole Szkół tradycyjnie w grudniu. - Pięknie pachną korzeniami, cieszą oko i cudownie smakują-pierniczki drobne, pierniczki śnieżynki, strzegomskie serca, chatki…, ba, całe zagrody z piernika, piernikowe bombki z landrynkowymi witrażykami -wszystkie misternie dekorowane. Nasze małe rękodzieła trafiły do rąk przedsiębiorców-Przyjaciół Szkoły, do Domu Dziecka Rodzinka w Wałbrzychu. Będą też po raz drugi cieszyć klientów biura obsługi w naszym strzegomskim Urzędzie Miasta w okresie przedświątecznym – komentuje Barbara Balawender.

Zespół Szkół sukcesywnie poprawia swoją bazę, wyposaża pracownię piekarską oraz pracownię gastronomiczną, skutecznie w tym zakresie pozyskując sponsorów. - Uczniowie wykonują pierniki w sali, która została wyremontowana i wyposażona w dwa profesjonalne piece do bułek dzięki hojności Zarządu FSB Piekarnia Strzegom. Uczniowie klasy 2 WP , którzy uczą się w zawodzie piekarz, odbywają także w FSB (w każdy wtorek) zajęcia praktyczne, gdzie poznają tajniki wypieku bułek, tortilli i croissantów – dodaje pani Barbara.

O tym jak wyglądają i jak smakują wypieki młodych piekarzy strzegomskich, mieszkańcy Strzegomia mieli już wielokrotnie okazję przekonać się i zobaczyć podczas Dożynek Dolnośląskich, jarmarku wielkanocnego i oczywiście szkolnej Barbórki.

Poniżej przytaczamy przepis na pierniczki otrzymany od pani Barbary Balawender.
Pierniczki z bombką w tle - przepis

Składniki:

Mąka pszenna(ewentualnie w tym: 1/3 mąki żytniej) - 1000 g
Masło - 100 g
Miód naturalny- 360 g
Cukier - 200 g
Cukier brązowy - 5 łyżek
Jaja - 4 szt.
Soda oczyszczona (w tym: można 3 g amoniaku- bardziej wyrosną) - 17 g
Przyprawa do pierników - 20 g
Kakao ciemne - 2 łyżki
Tłuszcz do formy - 30 g

Sposób wykonania:

Miód i cukier zagotować, dodać przyprawy, lekko ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę łącznie z sodą, dodać tłuszcz, posiekać, dodać miód, jaja, zarobić ciasto (konsystencja jak na pierogi). Na patelni roztopić cukier brązowy do pierwszego dymka, dodać odrobinę wody, w niedużej ilości. Zagęszczony roztwór karmelowy dodać do ciasta. Wymieszać, wyrobić jak na pierogi. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać pierniczki, układać na posmarowaną blachę w odstępach 2 -3 cm. Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki zdjąć z blachy i wykończyć glazurą.

Hit: Do pierniczków z witrażykiem (z wykrojoną dziurką!) na minutę przed końcem pieczenia dodać drobno pokruszone wałkiem landrynki. Do pieczenia takich pierniczków potrzebny jest koniecznie pergamin. Po ostygnięciu otrzymamy piękny, prześwitujący witraż. Z tego samego przepisu można pokusić się o zrobienie szopki, domków, choinek, a także zrealizować własne pomysły, jakie podpowiada nam wyobraźnia.

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)