Jakie wino wybrać do świątecznych potraw?

środa, 24.12.2014 11:25 887 0

Boże Narodzenie to czas spotkań. Podobnie dobór wina do wymagających, zróżnicowanych potraw świątecznych to spotkanie - na różnych szczeblach wytrawności i ekspresji. – Są podstawowe zasady, lecz warto też zaufać instynktowi – radzi Krystian Żmuda, ekspert ze sklepu Kondrat Wina Wybrane
we Wrocławiu.

Wybierając wino najczęściej zdajemy się na intuicję – i zwykle wybór będzie trafny, ponieważ warto pić to, co po prostu nam smakuje. Sprawa się komplikuje, kiedy chcemy dobrać odpowiedni gatunek do konkretnych dań, szczególnie tak wyszukanych, jak te spotykane na świątecznym stole. Warto wówczas sięgnąć po pomoc profesjonalisty. Przedstawiamy kilka dobrych rad, które ułatwią winiarskie wybory.

Pierwszą zasadą jest dobór ciężkich win do ciężkich dań i na odwrót: im potrawa lżejsza, tym lżejsze wino powinno jej towarzyszyć. Kolejną regułą podstawową jest pilnowanie, aby w trakcie biesiadowania butelki były otwierane od najmłodszej. Odkorkowanie najstarszej przypadnie wtedy na zwieńczenie wieczoru.

W Wigilię na stole królują ryby. Doskonałym towarzystwem do tradycyjnego karpia czy śledzi będą wina ze szczepu riesling lub chardonnay. – Sprawdzi się tutaj zarówno ekologiczny i koszerny Faust Riesling Kabinett, jak również Spätlese Trocken, wytrawne wino z późnych zbiorów. Jest pełne, mineralne i ziemiste. Wyczujemy w nim akcenty przypraw korzennych. Dodatkowo butelka z ryflowanego szkła będzie się pięknie prezentować na stole – mówi Krystian Żmuda, ekspert ze sklepu Kondrat Wina Wybrane we Wrocławiu. Z kolei wybierając chardonnay warto sięgnąć po pozycje z Nowego Świata, np. Leyda Chardonnay Single Vineyard Falaris Hill czy De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley. Te wina sprawdzą się także w przypadku pierogów z różnego rodzaju farszem. Do tych dań możemy również zaproponować wina ze szczepu pinot noir czy monastrell.

Po Wigilii nadchodzi pełnia smaków i aromatów mięsnych dań. Do tych ciężkich potraw najlepiej pasuje wytrawne wino czerwone, o cięższej teksturze, bogate w taniny. Na pewno sprawdzą się szczepy cabernet sauvignon, malbec czy shiraz oraz ich kupaże.

 

Czytaj więcej na serwisie wrocławskim Doba.pl

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)